Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

Melatonine

Bij Shiepz begrijpen we hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is. Een fijne dag begint immers de nacht ervoor. Door te slapen laad je je batterij weer op. Melatonine kan daarbij helpen. Lees hieronder meer over deze werkzame stof.

Wat is melatonine

Melatonine is een van nature voorkomend hormoon in het menselijke lichaam. Melatonine wordt door de pijnappelklier geproduceerd. De pijnappelklier is een kleine klier in de hersenen en heeft een belangrijke functie. De klier is verantwoordelijk voor de productie van melatonine. Via de ogen bereikt licht de pijnappelklier, onder invloed van dit licht zet de klier de neurotransmitter serotonine om in het hormoon melatonine. Hoe minder licht er via het oog binnenkomt, hoe meer melatonine er wordt aangemaakt. De lichaamseigen aanmaak van melatonine kan verstoord raken door een jetlag waarbij het lichaam niet direct is ingesteld op de nieuwe tijdszone waar men zich dan begeeft.

Wat doet melatonine

Melatonine is essentieel voor het functioneren van de biologische klok. Het zorgt ervoor dat het lichaam op tijd loopt met het dag- en nacht ritme. De klier is de belangrijkste schakel in het slaap-waakritme en is van belang om te kunnen slapen.

Dus fysiologisch gezien wordt er meer melatonine in het lichaam aangemaakt zodra het buiten donker wordt. Deze aanmaak neemt geleidelijk toe en bereikt een piek tussen 2 en 4 uur 's nachts, waarna het geleidelijk afneemt tijdens de tweede helft van de nacht. Melatonine wordt in verband gebracht met de regulering van circadiaanse ritmes, onze biologische klok, en meer behoefte aan slaap.

Waarvoor is melatonine

Melatonine werkt slaapbevorderend en draagt bij aan een normaal slaaprite bij een jetlag.

Welke dosering melatonine moet ik nemen

De standaarddosis is dagelijks één tablet van melatonine 3 mg . Als de standaarddosis van 3 mg melatonine onvoldoende symptoomverlichting oplevert, kan in plaats daarvan één tablet van melatonine 5 mg worden ingenomen. De tablet van 5 mg melatonine mag niet worden ingenomen additioneel aan de tablet van 3 mg. Indien je voor het slapen gaan al 3mg melatonine in hebt genomen, dan ka de verhoogde dosering pas de volgende nacht ingenomen worden. De maximale dagelijkse dosis is 5 mg eenmaal daags.

Neem tablet in op de lokale bedtijd vanaf de dag van aankomst op de plaats van bestemming, gedurende maximaal 4 dagen.

Vanwege de mogelijkheid dat melatonine op een onjuist tijdstip wordt ingenomen en er als gevolg daarvan geen effect is of slaperigheid overdag optreedt, kan het beste melatonine niet worden ingenomen voor 20:00 uur of na 04:00 uur 's nacht.

Wat ik nog meer moet weten over melatonine

Slaperigheid

Melatonine kan slaperigheid veroorzaken. Daarom dient het product met voorzichtigheid te worden gebruikt als het waarschijnlijk is dat de effecten van slaperigheid een veiligheidsrisico met zich meebrengen.

Gebruik wordt afgeraden bij:

  • Zwangerschap
    Er zijn voor melatonine geen klinische gegevens beschikbaar over blootstelling tijdens de zwangerschap. Gezien het gebrek aan klinische gegevens wordt gebruik bij zwangere vrouwen en gebruik door vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden, niet aanbevolen.

  • Borstvoeding
    Het wordt afgeraden om tijdens periode van borstvoeding melatonine te gebruiken.

  • Auto-immuunziekten
    Er zijn geen klinische gegevens over het gebruik van melatonine bij personen met auto-immuunziekten. Daarom wordt melatonine niet aanbevolen voor gebruik bij patiënten met auto-immuunziekten.

  • Verminderde lever- en nierfunctie
    Er is slechts beperkte kennis opgedaan over de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van melatonine bij patiënten met een verminderde lever- of nierfunctie. Melatonine wordt niet aanbevolen voor patiënten met een verminderde leverfunctie of een ernstig verminderde nierfunctie.

  • Cardiovasculaire aandoeningen
    Er zijn beperkte gegevens dat melatonine ongewenste effecten op de bloeddruk en hartfrequentie kan hebben bij mensen met cardiovasculaire aandoeningen en gelijktijdige bloeddrukverlagende geneesmiddelen. Melatonine wordt niet aanbevolen voor gebruik bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen en gelijktijdige bloeddrukverlagende geneesmiddelen.

  • Gelijktijdig gebruik van antistollingsmiddelen
    Voorzichtigheid is geboden wanneer melatonine wordt gebruikt in combinatie met antistollingsmiddelen, omdat melatonine het effect van deze geneesmiddelen kan versterken resulterend in een verhoogd bloedingsrisico.

Wat zijn eventuele bijwerkingen van melatonine

Sufheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid zijn de meest gerapporteerde bijwerkingen bij toepassing van de gebruikelijke geadviseerde doses melatonine gedurende periodes van enkele dagen tot enkele weken.