Snurken
Bij Shiepz begrijpen we hoe belangrijk een goede nachtrust voor je is. Een fijne dag begint immers de nacht ervoor. Door te slapen laad je dagelijks je batterij weer op. Snurken of en snurkende partner kan deze nachtrust flink verstoren. Shiepz kan je daarbij helpen. Hieronder vind je informatie rondom snurken en heeft Shiepz een medisch hulpmiddel die het snurken kunnen verhelpen of verminderen.
Wat is snurken?
Snurken wil zeggen dat men bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid maakt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of buur er last van kan hebben.
Snurken treft ongeveer 20% van de mannen en 10% van de vrouwen. We brengen een groot deel van ons leven door met slapen, dus het is belangrijk dat onze slaap van goede kwaliteit is.
Als je slaapt, ontspannen je spieren, inclusief die in je keel. Deze ontspanning kan ervoor zorgen dat je luchtwegen vernauwen, waardoor het voor je longen moeilijk wordt om de hoeveelheid lucht die je nodig hebt in te ademen en uit te ademen. Als je luchtweg smaller wordt, wordt de lucht die je inademt er sneller doorheen getrokken. Dit zorgt ervoor dat het zachte weefsel in de luchtwegen uitdroogt en trilt. Het geluid dat dit maakt is het snurkende geluid.
Verschil tussen snurken en slaapapneu
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu. Op deze pagina spreken we alleen over snurken.
Wat zijn de redenen dat je snurkt?
Genetische aanleg
Je kan een van nature smalle bovenste luchtweg hebben, waardoor het zachte weefsel aan de achterkant van je keel kan trillen. Ook als je een tong hebt die groter is dan gemiddeld, dan is het mogelijk dat dit de bovenste luchtwegen gedeeltelijk of volledig blokkeert. Smalle neusholtes kunnen een vergelijkbaar effect op snurken hebben als neusverstopping, waardoor je door je mond ademt, wat kan leiden tot snurken.
Leeftijd
Hoewel je op elke leeftijd kunt snurken, hebben mensen ouder dan 35 jaar meer kans om te snurken. Dat komt omdat hoe ouder je wordt, hoe meer je spierspanning over je hele lichaam afneemt – inclusief je keel. Je hebt misschien niet de spierspanning die nodig is om je bovenste luchtwegen 's nachts open te houden.
Slaaphouding
Je slaaphouding kan van invloed zijn op hoeveel je snurkt. Als je plat op je rug ligt, kan je tong naar de achterkant van je keel vallen, waardoor de kans op snurken toeneemt.
Gewichtstoename
Als je bent aangekomen – zelfs maar een paar extra kilo's – kan dit van invloed zijn op hoeveel je snurkt. Je komt over je hele lichaam aan, ook rond de nek en keel. Deze druk op je luchtwegen kan het moeilijker voor je maken om te ademen, wat leidt tot snurken.
Zwangerschap
Snurken tijdens de zwangerschap komt vrij vaak voor, vooral in het derde trimester. Terwijl je zwanger bent, neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe, waardoor je bloedvaten uitzetten. Dit kan leiden tot gezwollen neusholtes, waardoor je door je mond moet ademen en je gaat snurken. Gewichtstoename kan zich ook rond de nek vestigen, en dit heeft invloed op je vermogen om vrij te ademen.
Medicatie
Sommige soorten medicatie (zoals kalmerende middelen) kunnen het zachte weefsel aan de achterkant van je keel ontspannen, waardoor je risico op snurken toeneemt. Het kan zijn dat je niet de spierspanning hebt die nodig is om je bovenste luchtwegen's nachts open te houden.
Verkoudheid en allergieën
Wanneer neusweefsel tijdens een verkoudheid (of allergische reactie) opzwelt, wordt de luchtstroom door de neus beperkt. Deze verstopping vernauwt je luchtwegen, waardoor de lucht die je inademt sneller stroomt en het weefsel verder uitdroogt. Dit kan je dwingen om door je mond te ademen – en dit kan tot snurken leiden.
Roken
Net als allergieën irriteert roken de weefsels in je keel en neus. Deze zwelling kan de grootte van je luchtweg verminderen, waardoor je gaat snurken.
Alcohol
Alcohol kan het zachte weefsel aan de achterkant van de keel ontspannen en het risico op snurken vergroten. Deze ontspanning betekent dat je misschien niet de spierspanning hebt die nodig is om je bovenste luchtwegen 's nachts voldoende open te houden. Alcohol heeft ook een de-hydraterend effect op luchtwegweefsel.
Wat je kunt doen tegen snurken
Het belangrijkste is om als eerste te kijken naar eenvoudige veranderingen in je levensstijl om het snurken te verminderen en zelfs helemaal te stoppen. Minder alcohol drinken, stoppen met roken en afvallen kunnen allemaal je kans op snurken verkleinen. Daarnaast heeft Shiepz een medisch hulpmiddel om je te helpen snurken tegen te gaan.
